Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne mięsko do drugiego dania.
Naczynie żaroodporne, ostry nóż, łyżka stołowa, mała łyżeczka, patelnia
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 129
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 129
Składniki
Polędwiczki umyj zimną wodą , osusz, usuń błony jeśli jest to konieczne. Możesz je po nakłuwać widelcem, aby mięso szybciej wchłonęło marynatę . Składniki na marynatę mieszamy w żaroodpornym naczyniu, a następnie wkładamy do niego polędwiczki. Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie tak, aby całe było nią oblepione. Naczynie przykrywamy pokrywką , wkładany do lodówki na kilka kilkanaście godzin. Warto je od czasu do czasu obrócić parę razy.
Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i obsmażamy je na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony. Mięso ponownie wkładamy do żaroodpornego naczynia z marynatą przykrywamy pokrywką i pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez około 30 minut. Jeśli polędwiczki są grube to nieco dłużej. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 - 15 minut, aby mięso związało soki. Następnie kroimy na porcje i podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką .
Rada : Mięso ( polędwiczki ) wybieramy dobrej jakości, powinno być różowe, nie obeschnięte, mieć świeży zapach.