Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki z ryżem curry"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 407
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 183
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 407
Składniki
Ryż płuczemy. Cebulę i czosnek obieramy. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany w cienkie plasterki czosnek szklimy na łyżce rozgrzanego oleju.
Dorzucamy orzeszki, rodzynki i curry i wszystko razem przesmażamy. Dodajemy ryż, chwilę smażymy, zalewamy bulionem.
Dusimy na małym ogniu 20 minut, podlewając według potrzeby bulionem lub wodą.
Umytą, oczyszczoną z błonki polędwicę wieprzową kroimy w grubsze plastry. Steki lekko rozgniatamy ręką. Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony po 3 minuty i dopiero wtedy prószymy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i wstawiamy w ciepłe miejsce, np. do ciepłego piekarnika.
Sok pomarańczowy energicznie mieszamy z miodem, musztardą oraz przecierem pomidorowym. Jeśli trzeba, solimy. Chwilę gotujemy. Steki podajemy z ryżem i z sosem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 7 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 661 kcal Białko: 23 g, Tłuszcz: 38 g, Węglowodany 21,7 gŹródło: Rewia