Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowy mus w sosie karmelowym"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 84
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 168
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 193
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 363
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 61
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 84
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 168
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 193
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 363
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 61
Składniki
Na patelnię wsyp cukier i podgrzewaj, aż się rozpuści. Gotuj około 10 minut, uważając, by się nie przypalił. 2 Płynny karmel wlej do 4 małych żaroodpornych foremek. Odstaw na bok.
Do miski wbij jajka i żółtko, dodaj mleko, kremówkę, cukier puder, skórkę i sok pomarańczowy, likier.
Ubij mikserem, aż dobrze się połączą. Dodaj szczyptę soli.
Foremki z karmelem umieść w dużej żaroodpornej formie. Napełnij ją wrzącą wodą, by sięgała do połowy kokilek. 6 Napełnij kokilki kremową masą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika deser opadnie, ale to normalne. Ostudź i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
Oddziel nożem od foremek i odwracając do góry dnem, delikatnie wyjmij. Podawaj z odrobiną dodatkowego karmelu i cząstkami pomarańczy.Źródło: Olivia