Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomarańczowy tuńczyk"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1366
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1366
Składniki
Tuńczyka wyjmij z puszki, osącz z zalewy. Pomarańczę starannie umyj, obierz. Przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ pokrój w kostkę. Umyj i oczyść z nasion obie papryki, pokrój w kosteczkę. Obierz cebulę i także drobno ją pokrój. Z cytryny wyciśnij sok.
Pomarańczę przełóż do salaterki, skrop likierem pomarańczowym. Odstaw na pół godziny. Potem dodaj pokrojoną paprykę, cebulę oraz rozdrobnionego tuńczyka.
sałatki wymieszaj, skrop sokiem z cytryny. Włóż majonez, wymieszaj. Dodaj szczyptę cukru, papryki, gałki muszkatołowej, przypraw sałatkę do smaku.
Salaterkę nakryj, wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem na stół, włóż porcje sałatki do wydrążonych połówek pomarańczy. Ułóż je na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty. Możesz udekorować listkami natki lub koperku. Zamiast tuńczyka w sosie własnym, możesz wziąć tuńczyka w oleju. Jest także smaczny.Źródło: Takie jest życie