Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pomidory w kwaśnej zalewie"
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1099
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11311
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1099
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11311
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut plus czas pasteryzacji.
Słoiki staranie umyć, wyparzyć. Pomidory umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Szalotki obrać, pokroić na połówki. Korzeń imbiru obrać, pociąć w cienkie plasterki.
W garnku zagotować ocet winny z cukrem i 900 ml wody. W słoikach ułożyć listki laurowe, szalotki oraz plasterki imbiru. Dosypać ziarenka ziela angielskiego i ziarna pieprzu. Włożyć pomidory. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
Słoiki ustawić w brytfance. Zalać wodą tak, aby prawie cała brytfanka była wypełniona. Brytfankę ze słoikami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Pasteryzować 45 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 150°C i pasteryzować pomidory jeszcze 15 minut.
Po wyjęciu słoiki odwrócić do góry dnem. Trzymać tak, aż wystygną. Potem przenieść w chłodne, ciemne miejsce.Źródło: Życie na gorąco