Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidory z natką i bazylią"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3119
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 231
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3119
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 231
Składniki
Pomidory umyj, pokrój w ósemki, wycinając zdrewniałe części. Włóż do garnka o grubym dnie, dodaj ziarna pieprzu i ziela, wodę i duś bez przykrycia, mieszając, aż większość soku odparuje, a pomidory się rozpadną (czas duszenia zależy od rodzaju pomidorów, zwykle to 1-2 godz.).
Zestaw z ognia, ostudź. Przetrzyj przez sito. Ponownie postaw na ogniu, dodaj posiekane zioła, cukier i sól do smaku. Duś przez ok. 10 min. Przelej do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min od zagotowania. Przechowuj w chłodnym miejscu (do ok. pół roku).Źródło: Świat kobiety