Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porka inaczej zwana prażuchą to danie popularne na Lubelszczyźnie. Mimo niewielu prostych składników smakuje wybornie. Wystarczy przygotować omastę, ugotować ziemniaki z zaparzoną mąką i gotowe.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9111
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 211
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 480
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9111
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 211
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 480
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i potnij na mniejsze kawałki. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują, zrób omastę. Cebulę i boczek pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, po wytopieniu się tłuszczu dodaj smalec i cebulę. Całość smaż do zrumienienia.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, nie wylewaj jednak całej wody – zostaw 1/3. Wsyp mąkę i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku pieprzem i ubij za pomocą tłuczka.
Z powstałej masy formuj okrągłe kuleczki, podawaj polane omastą.