Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Porowa z kluseczkami"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 236
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1153
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 662
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 236
Składniki
Pory oczyść, usuń grube i uszkodzone liście. Opłucz warzywo dokładnie pod bieżącą wodą, osusz i drobno poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone pory oraz cebulę, oprósz solą i smaż, często mieszając 2-3 minuty. Następnie przełóż do garnka, zalej wywarem mięsnym. Gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj masło. 1-2 chochelki gorącej zupy rozmieszaj ze śmietaną. Wlej do garnka, wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
W osobnym naczyniu wymieszaj rozkłócone jajko z mąką oraz szczyptą soli. Powstałe ciasto wlewaj cienkim strumykiem do wrzącej zupy, cały czas mieszając. Gdy lane kluski stwardnieją (po 2-3 minutach), zdejmij zupę z ognia. Przed podaniem posyp startym żółtym serem oraz igiełkami rozmarynu.
czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety