Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, pożywne oraz bardzo aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i kaszy jaglanej otulonej wyrazistą nutą curry. Danie świetnie rozgrzewa oraz dodaje energii, co przyda się podczas zimnych i pochmurnych dni.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27445
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1163
Składniki
Na początku przygotowujemy kuleczki jaglane. Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie 1 część kaszy gotujemy w trzech częściach wody z dodatkiem soli i łyżeczki masła. Po ugotowaniu, dodajemy do niej 1 łyżeczkę curry, mieszamy i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Następnie przygotowujemy marynatę do indyka. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, cynamon oraz pieprz cayenne - wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego ze ścięgien i włókien indyka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą. Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało aromatu i wyrazistości.
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na odrobinie oleju rzepakowego.
Żółtą paprykę kroimy w cienkie pasy, dodajemy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę curry i doprawiamy całość solą morską, pieprzem czarnym oraz cayenne.
Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski indyka, nie dodając już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający. Usmażonego indyka przekładamy do wcześniej podsmażonych warzyw mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
Całość podajemy z upieczonymi kuleczkami jaglanymi i świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)