Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka drobiowa ze szparagami"
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4515
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4515
Składniki
Oczyszczone piersi kurczaka pokrój w kostkę. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Szparagi obierz i obetnij twarde końcówki.
Do wysokiego wąskiego garnka nalej wodę. Doprowadź ją do wrzenia, po czym dodaj sól, cukier, startą na tarce skórkę z cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Następnie wstaw pionowo szparagi i gotuj je 8-10 minut.
Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju zeszklij osoloną cebulę, a po chwili dołóż kawałki kurczaka. Smaż mięso do czasu, aż się przyrumieni.
Dolej wino oraz cytrynowy wywar ze szparagów. Gotuj całość najpierw na dużym ogniu, a gdy płyn lekko się zredukuje, zmniejsz płomień do minimum i duś pod pokrywą około 10 minut.
Na koniec zabiel danie śmietaną wymieszaną z łyżką mąki, dodaj pokrojone szparagi i natkę pietruszki. Udekoruj liśćmi sałaty.
Czas: 50 min 1 porcja = 360 kcalŹródło: Kurier TV