Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 319
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 319
Składniki
Pokroić w drobną kostkę 3 ząbki czosnku, w kostkę też szynkę, paprykę i 4-5 plastrów ananasa z puszki. Bakłażan pokroić w plastry, a następnie na mniejsze kawałki (ja kroję na osiem części). Jeśli ogórek też jest, to kilkanaście plasterków, a marchewka pocięta obieraczką na cienkie paski.
Rozgrzać olej na patelni i dodać czosnek. Szybko dodać kurczaka, żeby się czosnek nie spalił.
Następnie dodać paprykę i przykryć pokrywką, aż zmięknie. Dodać anansa i (opcjonalnie) troszeczkę wody z ananasa z puszki. Zostawić na kilka minut pod przykrywką, żeby się dusiło.
Dodać pokrojonego bakłażana i dusić co najmniej 10-12 minut.
Dodać pomidory z puszki oraz opcjonalną marchewkę i ogórka. Dusić kolejnych kilka minut.
W międzyczasie przygotować ryż/kaszę/makaron, z którą chcemy danie spożyć.
Gdy warzywa oddadzą trochę wody i będą się dusić w swoim "sosie własnym", dodać przypraw do smaku - osobiście bardzo lubię, gdy jest dużo curry i kurkumy, ale pozostałe przyprawy są też potrzebne. Można sypać obficie, żeby uzyskać "smak Indii" ;)
Po dodaniu przypraw podlać mlekiem kokosowym (często używam mieszanki ryżowo-kokosowej i też jest dobre). Pogotować kilka minut na średnim ogniu.