Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Potrawka kresowa z grzybami"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 169
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 25
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 440
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 169
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 25
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 440
Składniki
Mięso opłucz, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz, posiekaj. Grzyby oczyść, większe sztuki pokrój na małe kawałki. Boczek potnij w grubą kostkę. Marchewki obierz, pokrój w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby oraz marchewkę, smaż 5–6 minut. Oprósz solą i pieprzem, zdejmij. Rozgrzej pozostały olej, zrumień na nim mięso. Przypraw je solą oraz pieprzem. Dołóż boczek, koncentrat pomidorowy i cebule. Włóż listki laurowe.
Podlej winem i bulionem. Przypraw do smaku. Duś pod przykryciem 90 minut. Na około 30 minut przed końcem duszenia do potrawki dodaj grzyby i marchewkę.
Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlej do potrawki, gotuj jeszcze 2–3 minuty. Gotowe danie posyp tymiankiem. Polej kwaśną śmietaną.Źródło: Naj