Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja z cukinią w roli głównej: cukinia z wędzonym boczkiem, suszonymi /a najlepiej wędzonymi/ śliwkami i pomidorami. Możemy serwować z ryżem, kaszą, makaronem lub pieczywem.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy do czasu aż wytopi się tłuszcz ale nie powstaną skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną cukinię /jeśli ma twarda skórkę musimy ją obrać/ oraz cebulę. Podsmażamy razem 3-4 min. Następnie dodajemy pokrojone śliwki suszone /najlepsze są wędzone/. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy do czasu aż pomidory rozgotują się i część ich soku odparuje. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię by zagęścić potrawkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze 2-3 min. Możemy podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.