Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu z dodatkiem zielonego groszku czyli tanie, proste w przygotowaniu, sycące i smaczne danie to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu z poprzedniego dnia. Taka potrawka będzie świetną propozycją na obiad dla całej rodziny, znakomicie smakuje podana z ziemniakami i surówką.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1752
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 91
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1752
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2707
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 705
Składniki
Obraną cebulą drobno siekamy. Ugotowane i ddzielone od kości mięso z kurczaka kroimy na mniejsze części. Włoszczyznę z rosołu czyli pietruszkę, marchew i seler kroimy w niewielką kostkę.
Na patelni z rozpuszczonym masłem delikatnie szklimy posiekaną cebulkę, często mieszamy. Do cebuli dodajemy mąkę i całość energicznie mieszamy do połączenia się składników, na jednolitą masę bez grudek. Następnie wlewamy zimny rosół i wszystko ponownie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmiejszamy płomień i gotujemy około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
Sos doprawiamy do smaku odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i mieszamy. Na końcu do sosu dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i posiekaną natką.