Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Powidła śliwkowe z estragonem i imbirem"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 192
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 192
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 11
Składniki
Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki i usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. Gdy śliwki puszczą sok, odparuj je przez 2 godz. na wolnym ogniu, aż zgęstnieją.
Smaż, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon, cynamon i cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier się rozpuścił.
Masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj przez 25 minut w temperaturze 150 °C.Źródło: Na żywo