Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Powidła ze śliwek węgierek"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2121
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, usuń pestki. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu na puder. Owoce zmiel w maszynce do mięsa. Przełóż do garnka o grubym dnie. Dodaj roztarte przyprawy i ok. 1/2 cukru. Doprowadź masę do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i smaż powidła jeszcze ok. 3 godzin. Często mieszaj, aby masa śliwkowa nie przypaliła się. W czasie smażenia porcjami wsyp pozostały cukier. Wystudź.
Następnego dnia powidła gotuj ponownie przez 3 godziny. Wystudź. Trzeciego dnia powidła gotuj jeszcze godzinę. Gorącą masę śliwkową wymieszaj z cynamonem.
Przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć. Postaw do góry dnem. Przykryj ściereczką. Pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Potem przenieś powidła w chłodne, suche miejsce.Źródło: Tina