Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pracki z gruszkami"
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5213
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 47
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 220
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5213
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4988
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 47
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 220
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do miski. Dodaj jajka, cukier waniliowy i kwaśne mleko. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki, a następnie na plasterki. Możesz je skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Owoce dodaj do przygotowanego ciasta, delikatnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na około 30 minut, by mąka w cieście spęczniała.
Po tym czasie na patelni porcjami rozgrzewaj olej. Na gorący tłuszcz nałóż łyżką ciasto. Uformuj owalne racuchy. Smaż je na złoty kolor po minucie z każdej strony.
Gotowe racuchy przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj je z serkiem waniliowym od razu po przyrządzeniu. Świetnym dodatkiem do placków będzie także śmietana ubita z wanilią albo lekko kwaskowa konfitura, np. z żurawiny.Źródło: Naj