Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W każdym regionie można spotkać się z inną nazwą dla prażoków – porki, dziady, lemiecha. Danie podaje się z kapustą zasmażaną albo skwarkami. W wersji Jaśka Kuronia króluje druga propozycja. Zobacz, jak łatwo przygotować tak proste ziemniaczane danie.
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 22
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21468
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 134
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 23
Orzeźwiająca lemoniada cytrynowa z syropem miętowym. Doskonała na upalne dni....
Odsłon: 22
Mięciutkie, puszyste oponki. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco tward...
Odsłon: 21468
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 41
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 134
Składniki
Przygotuj najpierw skwarki. Pokrój boczek w kostkę lub słupki. Posiekaj drobno cebulę. Rozgrzej mocno tłuszcz na patelni. Najpierw wrzuć boczek, powoli smaż na średniej mocy palnika i mieszaj od czasu do czasu. Dodaj cebulę, zamieszaj i poczekaj aż zrobi się miękka.
Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (około litra). Odlej wodę, ale nie do końca, najlepiej zostaw ⅓. Teraz dodaj mąkę pszenną. Zamieszaj dokładnie i zostaw na małym ogniu przez około 5 minut.
Teraz posól i popieprz ziemniaczaną masę. Z pomocą tłuczka rozgnieć ją energicznie. Z gotowej masy możesz formować dowolne kształty, np. przypominające kluski śląskie. Podawaj od razu na talerz. Posyp skwarkami. Źróło: Instagram/jasiek_kuron_gotuje