Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Prowansalski specjał z kurczaka"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1538
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1538
Składniki
Ziemniaki obierz, pokój na grube cząstki. Gotuj je 10 minut w posolonym wrzątku. Następnie odcedź i dobrze osącz. Cytryny sparz, wytrzyj do sucha, jedną ponakłuwaj w kilku miejscach, a drugą pokrój w grubsze plasterki. Rozmaryn opłucz, osusz, potnij na kawałki. Obie główki czosnku oczyść i potnij w plastry.
Tuszkę kurczaka dokładnie umyj, osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz. Do środka tuszki włóż kilka kawałków rozmarynu i całą cytrynę. Nogi zwiąż mocną nitką.
Kurczaka ułóż w brytfance. Obłóż cząstkami ziemniaków, plasterkami cytryny i czosnku. Posyp pozostałym rozmarynem. Polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika rozgrza nego do temperatury 200°C. Piecz przez 75 minut. Pod koniec pieczenia naczynie możesz przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby mięso i warzywa nie przypaliły się.Źródło: Naj