Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przepis na kurczaka w pomidorach"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 55
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24013
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 104
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 55
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24013
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 104
Składniki
• na 4 porcje •: 1 godz. i 50 min •Porcja: 410 kcal •Cena porcji: ok. 4 zł
Kurczaka opłucz, osusz. Tuszkę pokrój na 4 porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Odłóż je na około godziny w chłodne miejsce. W tym czasie cebule obierz, grubo posiekaj. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej olej z dodatkiem masła.
Na gorący tłuszcz wrzuć cebule oraz czosnek. Usmaż je na szklisto. Potem dołóż zamarynowane porcje kurczaka. Mięso obsmaż na rumiano. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Przykryj i duś około 40 minut na małym ogniu. Pomidory umyj, potnij na połówki.
Dodaj do mięsa około 5 minut przed końcem duszenia. Całość jeszcze raz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Danie udekoruj natką.Źródło: Naj