Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrąg pieczony"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 161
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 21
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 89
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 423
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19583
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 161
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 21
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 89
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 423
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19583
Składniki
Cytryny wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą i sparz wrzątkiem. Pokrój w plasterki. Natkę pietruszki oraz listki bazylii opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła, dokładnie wymieszaj.
Pstrągi umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą rybę natnij z wierzchu pod lekkim kątem. Natrzyj solą oraz pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
Do środka każdej ryby włóż ziołowe masło oraz po 2 plasterki cytryny. Skrop olejem, na wierzchu ułóż po 2 plasterki cytryny. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 1 godzinę.
Ryby ułóż na blaszce. Piecz 25-30 min w temperaturze 200°C (na ok. 10 min przed końcem pieczenia rozchyl folię, aby ryby się lekko przyrumieniły). Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
Rada: Do ryby możesz podać sos maślany. Do rondelka wlej 1/3 szklanki białego wytrawnego wina oraz 2 łyżki soku z cytryny. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 1 małej drobno posiekanej cebuli.
Podgrzewaj 2-3 min, potem dodawaj w 3 partiach po 1 łyżce masła, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 10 minut. Porcja: 400 kilokalorii
Rybę możesz nadziać farszem z papryki, cebuli i startego na tarce sera żółtego.Źródło: Świat i Ludzie