Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysiowe - bo to ulubione danie kolegi Ptysia:) Prosty i smaczny obiad lub kolacja. Pierwszy raz jadłam tą potrawę jeszcze w czasach mięsożernych w Finlandii - teraz przygotowuję w domu i znika w oka mgnieniu.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1031
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1207
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12372
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1031
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1207
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12372
Składniki
W osolonej wodzie ugotować makaron al dente
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, dodać przyprawę do kurczaka, vegetę/sól, pieprz, wymieszać, przykryć i dusić do miękkości.
Do śmietany dodać przecier pomidorowy, curry, zioła, cukier, czosnek (inne przyprawy jakie kto lubi i uważa, że będą pasowały do sosu). Wymieszać wszystko. Sos powinien być delikatnie słodko-kwaśny.
Makaron z kurczakiem wymieszać najlepiej jak są jeszcze gorące - wtedy makaron nie przyklei się do dna garnka. Na koniec dodać sos śmietanowo-pomidorowy i zagotować.
Podawać na gorąco posypany parmezanem. Można przybrać świeżą bazylią i tymiankiem.
PS. W oryginalnym przepisie kurczak był duszony razem z cebulą - ale osobiście nie cierpię i nie znoszę cebuli w żadnej postaci i gdzie się da to ją wywalam lub zastępuję czosnkiem, szczypiorkiem lub rzodkiewkami.