Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulchne racuszki z borówkami"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20683
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20683
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 52
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5197
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 60
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozprowadzić mlekiem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać resztę mleka, maślankę, drożdże, wbić jajko. Wyrabiać, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć, pokroić na kawałki długości ok. 2 cm, wrzucić na patelnię. Posypać pozostałym cukrem, wymieszać i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Gdy ciasto wyrośnie, dodać rabarbar i borówki, wymieszać. Smażyć racuchy na rozgrzanym oleju. Posypać cukrem pudrem.
Można zrobić szybszą wersję racuchów. Należy do ciasta dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, a białko jajka ubić na pianę.
ok. 45 minutŹródło: Twoje Imperium