Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpeciki w pikantnej potrawce kokosowej"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5269
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 101
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5269
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 101
Składniki
Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Kolendrę opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji, resztę posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą i kolendrą. Dodaj żółtko oraz bułkę tartą. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób.
Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Włóż je na patelnie z rozgrzaną oliwą. Smaż 4-6 minut, często obracając. Por oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Imbir obierz, drobniutko zetrzyj. Marchewkę i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek posiekaj.
Na tłuszczu ze smażenia klopsików podsmaż przygotowane warzywa. Dodaj do nich chili, imbir oraz pastę curry. Smaż razem jeszcze 3 minuty, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dolej mleko kokosowe oraz bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 5 minut.
Pod koniec danie przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Włóż klopsiki. Podgrzej. Danie udekoruj odłożoną kolendrą.
ok. 45 minut, 1 porcja zawiera 620 kcalŹródło: Tina