Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i sycące pulpeciki, które świetnie sprawdzą się w porze obiadowej i zasmakują całej rodzinie :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 40
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego, a na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Bułkę kruszymy na drobniejsze części i moczymy w mleku. Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną z czosnkiem cebulę, namoczoną bułkę, wbijamy jajko oraz doprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia.
Do gotującego się bulionu dodać posiekany drobno koperek i gotować około 2 minut. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz odrobiną gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodać do garnka, a następnie doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Zagotować do momentu zgęstnienia sosu, dodać podsmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu. * Do sosu możemy dodać także pokrojone warzywa z bulionu Pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam połączyć je z kaszą jaglaną i lekką mizerią. Życzę smacznego! :)