Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pulpety w śmietanie"
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5871
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 5871
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 86
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 57
Składniki
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem i jedną posiekaną cebulą. Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej, zagnieć starannie masę. Dopraw ją do smaku ostrą musztardą, solą oraz pieprzem. Uformuj niewielkie pulpety.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż przygotowane pulpety, skrop delikatnie olejem. Piecz 10-20 minut (w zależności od wielkości kulek) w temp. 180 st.
Obierz i posiekaj drugą cebulę oraz czosnek. Pieczarki opłucz starannie, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w plasterki. Umytą cukinię oraz oczyszczone papryki pokrój w kosteczkę.
W głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj pieczarki i przygotowane warzywa. Przesmaż na rumiano, zalej bulionem. Zagotuj, duś ok. 10 min.
Do sosu dodaj śmietanę i rozdrobniony ser. Duś 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć pulpety, ogrzej. Podawaj razem z makaronem.
Przed dodaniem do zupy lub gorącego sosu śmietanę musisz zahartować (posolić i wymieszać z odrobiną ciepłego płynu), aby się nie zwarzyła. Nie jest to potrzebne, gdy używasz kremówki.Źródło: Świat kobiety