Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pulpety w sosie pomidorowym"
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 220
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 281
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 220
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 281
Składniki
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso wyrabiamy z cebulą, jajkiem, dwiema łyżkami tartej bułki, pokrojoną pietruszką, solą, słodką papryką i pieprzem. Z masy formujemy kulki. Panierujemy w mące i obsmażamy na oliwie.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, aby przecier się rozpuścił. Do bulionu wkładamy mięso, jeśli rosołu jest za mało i nie przykrywa pulpecików, można dolać trochę wody. Pulpety dusimy 30 minut. Pod koniec przyprawiamy ostrą papryką i, jeśli trzeba, solą i pieprzem.
Podajemy posypane zieleniną, z ubitymi ziemniakami, ryżem, makaronem, surówkami…
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 15 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia