Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne pulpety wieprzowe w sosie z pora i selera z serkiem topionym.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 59
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 413
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1142
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 59
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 31
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 174
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 88
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 413
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1142
Składniki
Pora pokroiłam w półplasterki. Selera obrałam i starłam na tarce na dużych oczkach. Na patelni roztopiłam łyżkę masła i przesmażyłam na nim warzywa. Przełożyłam je do garnka. Zalałam ok. 2 szklankami wody. Dodałam natkę pietruszki i koperku. Włożyłam listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem. Wszystko zagotowałam. Dodałam serek topiony i na małym ogniu gotowałam sos, aż warzywa były miękkie, a serek się roztopił. Wyjęłam listek i ziele angielskie, a sos zblendowałam na gładko. Gdy sos się gotował, zmieliłam sobie mięso razem z cebulą. Doprawiłam je do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Dodałam wodę niegazowaną i kaszę manną i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich okrągłe pulpeciki. Pulpety obsmażyłam na maśle na patelni i wrzuciłam do zblendowanego sosu. Gotowałam je w sosie ok. 20-25 minut, po czym podałam na ciepło.