Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pyszny obiad: pulpety wieprzowe z dodatkiem natki pietruszki podane z sosem warzywno-jabłkowym na kaszy gryczanej prażonej.
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Składniki
Warzywa i jabłko obieramy. Cebulę drobno kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchew i podsmażamy 2-3 min. pilnując by się nie przypaliły. Wlewamy bulion i wolno gotujemy ok. 10 min. W tym czasie przygotowujemy pulpety: bułkę tartą zalewamy ciepłym bulionem i odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy, formujemy pulpety, obtaczamy w mące i wkładamy do warzyw. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w małą kostkę jabłko, doprawiamy do smaku i dusimy dalsze 10 min. Sos przed podaniem możemy zblendować lub podawać z kawałkami warzyw. Pulpety podajemy na kaszy gryczanej polane przygotowanym sosem.