Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone mięso z indyka doprawione czosnkiem, imbirem i chili, a do tego kokosowy sos curry. To proste i jakże pyszne danie podałam z ugotowanym na sypko ryżem basmati, szczodrze posypane świeżą kolendrą, siekanym czerwonym chili i prażonymi orzeszkami ziemnymi .......
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 52
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 52
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Do mięsa mielonego dodać tartą bułką, wymieszać. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mięsa razem z drobno posiekaną papryczką chili i kolendrą. Wbić jajko i całość dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą. Uformować pulpety.
W garnku rozgrzać olej kokosowy. Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć na talerz, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tym samym tłuszczu. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do cebuli. Chwilę razem podsmażyć, dodać łyżkę pasty curry i mleko kokosowe. Do sosu przełożyć pulpety i gotować jeszcze przez 8-10 minut. Curry doprawić sosem rybnym, brązowym cukrem i sokiem z limonki.
Podawać z ryżem,posypane świeżą kolendrą, siekanym czerwonym chili i prażonymi orzeszkami ziemnymi.