Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszny łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
Łososia myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Solimy, doprawiamy pieprzem, smarujemy 1-2 łyżkami oliwy i odkładamy w chłodne miejsce, aby odpoczął. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na sicie, świeży płuczemy, odsączamy i usuwamy twardsze łodygi. Liście kroimy na mniejsze kawałki.
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy resztę oliwy, cebulę, czosnek i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i smażymy 3 minuty. Zalewamy mlekiem i dusimy, aż nadzienie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, a kiedy szpinak wystygnie, dodajemy kwaśną śmietanę.
Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy rozmrożone ciasto francuskie na prostokąt. Na środek wykładamy połowę szpinaku. Na szpinaku kładziemy łososia i przykrywamy resztą szpinaku. Wolne krawędzie ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Łososia owijamy ciastem.
Roladę ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy resztą jajka, posypujemy solą i sezamem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, a następnie obniżamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 20 minut (do przyrumienienia). Podajemy na ciepło lub na zimno z sałatką warzywną.Źródło: Rewia