Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy z cebulą i boczkiem"
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8929
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 133
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2924
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 65
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8929
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 133
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 34
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 288
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2924
Składniki
Wędzony boczek posiekaj. Wrzuć na patelnię z łyżką oleju. Wysmaż na rumiano, zdejmij z patelni. Na wytopiony tłuszcz wrzuć obrane i poszatkowane cebule. Smaż, mieszając, na złoty kolor. Połącz z boczkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Odlej, obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę ziemniaczaną (stosunek mąki do ziemniaków to 1:4). Wyrób ciasto. Formuj z niego w dłoniach nieduże placuszki.
Na każdy nałóż porcję farszu z boczku i cebuli (część odłóż), formuj okrągłe pyzy. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj 7 minut. Podawaj z resztą boczku i cebuli.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,80 zł.Źródło: Świat kobiety