Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pyzy ziemniaczane z mielonym mięsem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 73
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 229
Składniki
Obierz 60 dag ziemniaków, umyj je i włóż do garnka. Zalej lekko posoloną wodą. Gotuj 20 minut. W tym czasie pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach, przełóż na ściereczkę.
Końce ściereczki unieś do góry, skręć i mocno odciśnij sok z ziemniaków. Przelej go do miseczki. Zlej wodę, a osad z dna ponownie dodaj do startych ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki odcedź, od razu przeciśnij je przez praskę. Surowe oraz ugotowane ziemniaki połącz. Masę przypraw solą i gałką muszkatołową. Marchewkę oraz seler obierz, opłucz. Paprykę oczyść. Przygotowane warzywa pokrój w kostkę.
Dymki oczyść, potnij w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej rozdrobnione warzywa. Dołóż mięso, mieszając, smaż je przez 5 minut. Pod koniec oprósz solą i pieprzem. Dodaj pomidory. Gotuj całość 5 minut.
Z masy ziemniaczanej uformuj 12 placuszków. Na każdy nałóż łyżkę mięsnego farszu. Uformuj pyzy. Gotuj je 10-12 minut w posolonym wrzątku. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową.
Pozostały farsz mięsny wmieszaj z bulionem. Przypraw solą, pieprzem i ew. suszoną bazylią, ponownie zagotuj. Podawaj jako dodatek do knedli. Gotowe danie udekoruj bazylią.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja ok. 570 kcal.Źródło: Tina