Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche brokułowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6454
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 322
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 6454
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 147
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 322
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, 1 jajko, szczyptę soli i łyżkę zimnej wody. Zagnieć ciasto. Odstaw do lodówki na 30 min. Wyjmij, rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Wylep formę, przykryj ciasto pergaminem i posyp np. ziarnami fasoli. Piecz ok. 10 minut w temp. 210 st. Zmniejsz temp. do 170 st. i piecz kolejne 10 minut.
Różyczki brokułu obgotuj w osolonej wodzie. Wyjmij na sito, przelej zimną wodą, pozostaw do osączenia. Pokrój na kawałki. Kukurydzę odlej. Rozłóż warzywa na podpieczonym spodzie.
Do miski wbij 3 jajka, wymieszaj je ze śmietaną, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem do smaku. Dodaj rozdrobniony ser typu feta oraz starty parmezan, wymieszaj. Masę wylej na warzywa. Piecz quiche około 30 minut w temperaturze 180 st. Podawaj na gorąco.
Czas ok. 70 min; porcja – 410 kcal, cena 2,60 zł.
Wysmarowanie formy lub blachy olejem zapobiega przywieraniu ciasta i sprawdza się w przypadku wypieków, które zawierają mało tłuszczu (drożdżowe, piaskowe, biszkopt). Ciasto kruche ma go dużo, więc piecze się je w suchej formie. Pamiętaj jednak, aby wyjąć tartę zanim ostygnie, a wytopiony z niej tłuszcz stężeje.Źródło: Świat kobiety