Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Quiche z grzybami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 265
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 265
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 47
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 36
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 78
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 85
Składniki
Najpierw robię ciasto: mąkę przesiewam ze szczyptą soli na stolnicę. Dodaję masło, całe jajko oraz żółtko, śmietanę i zagniatam kruche ciasto. Owijam je folią spożywczą (lub wkładam do woreczka foliowego) i schładzam w lodówce przez 20 min.
Zimne ciasto wałkuję, tworząc placek nieco większy od dna formy do tarty (moja ma śr. 26 cm), w której będzie się piekł. Wykładam ciastem spód i brzegi formy, nakłuwam widelcem i posypuję połową żółtego sera, startego na tarce jarzynowej.
Grzyby oczyszczam (z maślaków usuwam skórkę), kroję w plasterki, odparowuję z nich wodę na suchej patelni. Dodaję masło, cebulę i duszę ok. 25 min. Gdy całość ostygnie, dodaję jajka, śmietanę, przyprawy, zioła i połowę natki. Mieszam.
Wylewam farsz na spód ciasta i piekę quiche w temp. 180oC ok. 35 min. 10 min przed końcem pieczenia wierzch posypuję resztą startego sera żółtego (powinien się całkiem rozpuścić). Przed podaniem quiche posypuję pozostałą natką. Podaję gorący.Źródło: Kobieta i życie