Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche z zielonym groszkiem"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2192
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 141
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2192
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 141
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 145
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek wędzony pokrój w paseczki. Groszek zielony ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie. Odcedź go i od razu przelej na durszlaku zimną wodą (dzięki temu nie straci ładnego koloru), osącz dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim boczek. Dodaj cebulę z czosnkiem, zeszklij. Wsyp ugotowany groszek. Przypraw wszystko solą, pieprzem, muszkatem oraz suszonym tymiankiem, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i bok natłuszczonej formy na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wyłóż groszek z boczkiem i cebulą. Jajka zmiksuj ze śmietaną, wymieszaj z serem. Sos przypraw i polej nim tarty. Piecz 40 min w 180 st.Źródło: Tina