Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuchy z pieczonym kurczakiem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1009
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1136
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11637
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1009
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1136
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11637
Składniki
Ziemniaki wyszoruj. Gotuj w posolonej wodzie w mundurkach około 20 minut. Odcedź, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach.
Por oczyść, dokładnie opłucz, pokrój w kosteczkę. Pieczone mięso kurczaka oraz bekon pokrój na niewielkie kawałeczki. Por z bekonem zrumień na łyżce rozgrzanego oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody.
Duś pod przykryciem około 5 minut i dodaj do ziemniaków. Dołóż także kawałeczki kurczaka. Masę wystudź. Wymieszaj z jajkami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i kukurydzą. Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.
Na patelni rozgrzewaj po 2 łyżki oleju. Kładź małe porcje ciasta. Formuj owalne racuchy. Usmaż ok. 18 placków. Osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku, od razu podawaj.
Pieczonego kurczaka oraz boczek możesz zastąpić 3–4 parówkami pokrojonymi w kosteczkę. Dzięki temu zaoszczędzisz około 3 złote.Źródło: Tina