Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Racuchy ziemniaczane na drożdżach"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 288
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1063
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1514
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 158
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 288
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1063
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 25
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1514
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru. Dodaj tyle mąki i mleka, aby powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia.
W tym czasie ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych otwo rach. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Dodaj 1/2 łyżeczki soli oraz po sporej szczypcie czarnego pieprzu i mielonego kminku. Wbij jajka. Wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Dołóż starte ziemniaki. Całość wymieszaj na gładkie ciasto.
Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę, aby podrosło. Potem na patelni porcjami rozgrzewaj olej rzepakowy. Na gorący tłuszcz łyżką nakładaj porcje przygotowanego ciasta. Smaż owalne racuchy na złoty kolor. Podawaj je, np. z gulaszem drobiowym albo sosem grzybowym.Źródło: Naj