Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z dyni i jabłka"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Miąższ dyni ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, mieszamy z kefirem i dynią. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą i odrobiną cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby racuchy były w nim zanurzone co najmniej do połowy. Smażymy z obydwu stron na małym ogniu na złoty kolor.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 87 kcal Białko 5,3 g, tłuszcz 5 g, węglowodany 21 gŹródło: Rewia