Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakie jest wymarzone danie zbójników? Proste, smaczne i bardzo sycące! Taki właśnie jest rarytas zbójnicki. Ziemniaczki owinięte boczkiem i posypane dość prostą mieszanką przypraw to potrawa, która świetnie sprawdzi się na letni obiad, ale także na imprezową przystawkę czy dodatek do grilla. Całość jest niesamowicie szybka w przygotowaniu, co docenią wszyscy zbójcy. Robi się też prawie całkiem sama – wystarczy wstawić do piekarnika i trochę poczekać!
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 14
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 226
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8947
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 150
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 64
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 14
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 226
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8947
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 150
Składniki
Ziemniaki bardzo dobrze wyszoruj i osusz papierowym ręcznikiem. Plastry boczku podziel na pół, w zależności od wielkości ziemniaków. Każdy plasterek powinien ciasno owinąć ziemniaczka. Owiń ziemniaczki boczkiem i odkładaj je na blachę do pieczenia wyłożonej papierem lub do naczynia żaroodpornego. Łączenie powinno znajdować się na spodzie.
Wszystkie przyprawy wymieszaj w małej miseczce. Gotową mieszanką równomiernie posyp ziemniaki z boczkiem.
Piekarnik nastaw na 200 st. Celsjusza. Włóż do niego blachę owiniętą folią aluminiową. Piecz ziemniaki przez ok. 30 minut.
Następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie do miękkości ziemniaków – nóż powinien bez oporu je przebijać. Możesz je zostawić na trochę dłużej do ładnego przyrumienienia boczku. Zależy to od twoich indywidualnych upodobań.
Rarytas zbójnicki wyjmij z piekarnika i odstaw na ok. 5 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj po udekorowaniu świeżą natką pietruszki.