Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Och, zawsze powtarzam, że łatwe przepisy są najsmaczniejsze. Ratatouille to tradycyjna francuska potrawa, przygotowana (najlepiej!) ze świeżych warzyw z dodatkiem ziół.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 61
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 271
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5426
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 94
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 61
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 271
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5426
Składniki
Bakłażana pokroić w plastry, a następnie jeszcze przez pół, ułożyć na talerzu i posypać solą. Odstawić na 20 minut, tak aby puścił sok. Następnie dokładnie opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie, sparzyć pomidory gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię, smażyć 2-3 minut, aż będzie chrupiąca, zdjąć z patelni, odłożyć do miski. Powtórzyć czynność z papryką. Następnie nałożyć na patelnię (i dodać oliwę, jeśli trzeba) bakłażana i smażyć około 5 minut, aż będzie rumiany. Zdjąć z patelni, przełożyć do miski w warzywami.
Na patelni usmażyć na szklisto cebulę i czosnek. Następnie dodać pomidory, tymianek, natkę, bazylię i pozostałe warzywa. Dusić całość przez 8-9 minut, mieszając. Danie jest gotowe, gdy bakłażan będzie miękki i uduszony.