Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Risotto z drobiem i brokułami"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 652
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 59
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 779
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 652
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 59
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 779
Składniki
Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, usuń ewentualne błonki, osusz i pokrój na małe plastry. Oprósz przyprawą do kurczaka, ostrą papryką oraz niewielką ilością soli i pieprzu. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki (nie musisz ich myć, wystarczy zdjąć z nich skórkę). Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Z brokułu usuń liście i twardą część łodygi, umyj, osusz i podziel na niezbyt duże różyczki.
Na głęboką patelnię włóż 2 łyżki masła. Gdy będzie mocno rozgrzane, zeszklij na nim posiekaną cebulę, od czasu do czasu zamieszaj. Dodaj ryż i smaż, aż się zeszkli, nie przestając mieszać. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę (w proporcji na 1 porcję ryżu – 2 porcje wody) i smaż tak długo aż cały płyn się wchłonie, najlepiej na małym ogniu.
W tym czasie na drugiej patelni na rozgrzanym oleju usmaż plastry mięsa z obu stron na rumiano. Przełóż na talerz i przykryj, by nie wystygły. Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe masło, dodaj pieczarki i duś aż do odparowania płynu. Brokuły włóż na chwilę do osolonego wrzątku i osącz.
Brokuły oraz pieczarki dodaj do ryżu i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze, na wierzchu ułóż usmażone plastry kurczaka, od razu podawaj.
60 minut Porcja: 370 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie