Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Risotto z groszkiem i boczkiem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 41
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 31
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 35
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 41
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 31
Składniki
Rozgrzej połowę masła w rondlu. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Usmaż. Dodaj przecier pomidorowy, zamieszaj. Dosyp ryż, dokładnie wymieszaj, by każde ziarenko pokryło się cebulowym sosem. Dolej wino i gotuj, dopóki płyn nie odparuje.
Dodawaj do rondla powoli po 1/2 szklanki gorącego bulionu, aż ryż go wchłonie (zajmie ci to około 20 minut).
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż na blachę plastry boczku oraz pomidorki koktajlowe. Piecz ok. 15 minut, aż boczek się zezłoci, a pomidorki zmiękną. Odstaw.
Dorzuć do risotta zielony groszek. Zagotuj. Dodaj 2-3 łyżki startego parmezanu i resztę masła. Wymieszaj risotto z boczkiem i pomidorkami, posyp listkami bazylii i przypraw.Źródło: Olivia