Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Risotto z pęczaku"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 818
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 264
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 548
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 143
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 818
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 264
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 548
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 143
Składniki
Kaszę opłucz na sitku i dokładnie osącz. Ząbek czosnku oraz cebulkę obierz i posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę i czosnek, chwilę je podsmaż. Dodaj pęczak i smaż dalej przez 2–3 minuty, często mieszając.
Następnie na patelni zalej winem, smaż je jeszcze przez minutę. Potem porcjami dolewaj gorący bulion i gotuj na dużym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wtedy zmniejsz ogień i duś risotto pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
Cukinię i pomidorki oczyść, pokrój w grubą kostkę. Dodaj do risotta w połowie duszenia. Pod koniec danie przypraw do smaku solą i białym pieprzem.
Gotowe risotto nałóż do miseczek. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami świeżej mięty albo bazylii.Źródło: Naj