Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada karkonoska"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 738
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 738
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 151
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 87
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 134
Składniki
Ziemniaki obierz, następnie opłucz je w zimnej wodzie, zetrzyj na tarce o małych oczkach i dokładnie odsącz. Następnie przełóż je do większej misy, zalej gorącym mlekiem i dodaj drobno pokrojone skwarki (ok. 2 łyżki odłóż), utarty czosnek, sól, mielony pieprz i majeranek. Dokładnie wszystko wymieszaj i jeśli trzeba, zagęść bułką tartą.
Szeroką brytfannę lub naczynie żaroodporne posmaruj smalcem i posyp bułką tartą. Wlej do środka ciasto ziemniaczane i starannie wygładź jego powierzchnię. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut, aż placek się ładnie przyrumieni.
Gorący placek zroluj następnie ostrożnie jak roladę i posyp odłożonymi skwarkami. Roladę karkonoską podawaj na gorąco jako samodzielne danie, ułożoną na pokrojonej drobno kiszonej kapuście.Źródło: Świat kobiety