Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada w boczku"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9485
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 230
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 517
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9485
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 230
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 517
Składniki
Mięso oczyść, op łucz, a następnie zmiel w maszynce i przełóż do miski. Obrane cebule drobno poszatkuj. Dodaj do mięsa. Wbij obydwa jajka, wlej wino. Dodaj tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami.
Przepiórcze jajka wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 2 minuty. Wyjmij z garnka, zalej zimną wodą, odstaw na ok. 20 minut. Po tym czasie obierz je ze skorupek. Pozostaw w całości.
Przygotuj prostokątny kawałek folii aluminiowej. Rozłóż na nim w poprzek plastry boczku. Na boczku rozsmaruj przygotowaną masę z mięsa mielonego. Wzdłuż dłuższego boku ułóż obrane jajka przepiórcze. Zroluj całość, pomagając sobie folią aluminiową.
Roladę przełóż do podłużnej żaroodpornej formy. Piecz około 50 minut w temp. 160 st. Przed podaniem pokrój.
Czas ok. 80 min; porcja – 680 kcal, cena 2,80 zł.Źródło: Świat kobiety