Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z szałwią"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 36
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4582
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 278
Mocno czekoladowe ciasteczka, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Są prost...
Odsłon: 141
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 36
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 4582
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 278
Mocno czekoladowe ciasteczka, chrupiące, ale i puszyste i delikatne. Są prost...
Odsłon: 141
Składniki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Mielone mięso włóż do misy, dodaj czosnek i cebulę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, suszoną szałwią (łyżeczka), dołóż 1/2 skórki startej z cytryny, dodaj wino, wbij jajko. Masę wyrób.
Na folii spożywczej rozłóż plastry boczku, na nich mielone mięso na grubość ok. 1 cm – tak, aby część plastrów wystawała poza mięso. Na mięsie rozłóż listki szałwii, a na niej – kuleczki mozzarelli.
Całość zwiń w roladę, pomagając sobie folią (wystający poza mięso boczek złóż na zakładkę).
Wraz z resztą szałwii i posiekanym masłem włóż na brytfanny, podlej szkl. wody i piecz przez godz. w piekarniku w 180°C. 10 min przed końcem posyp resztą skórki z cytryny.
Wersja light
Z innymi dodatkami: Zamiast plasterków boczku, można użyć cienkich plasterków chudej szynki. A zamiast sera mozzarella – do środka włożyć biały odtłuszczony twaróg.Źródło: Świat kobiety