Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki bakłażanowe"
Polecam.
Odsłon: 394
Szybka i smaczna
Odsłon: 14836
Polecam.
Odsłon: 394
Szybka i smaczna
Odsłon: 14836
Składniki
Bakłażan umyj, potnij w podłużne plasterki o grubości ok. 1/2 cm. Posyp je solą i odłóż na ok. 20 minut, by puściły gorzki sok. Wtedy opłucz je pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha i ew. jeszcze raz lekko posyp solą. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż połowę plastrów bakłażana. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Następnie osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak samo usmaż pozostałe plastry bakłażana.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z orzechami. Dodaj kolendrę i ocet. Dolej tyle wrzątku, by powstała gęsta pasta. Przypraw ją solą, pieprzem i papryką.
Plastry bakłażana posmaruj cienko pastą orzechową i zwiń ciasto w rulony. Przed podaniem udekoruj np. natką i połówkami włoskich orzechów.Źródło: Naj