Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z piersi kurczaka z nadzieniem z czerwonych buraczków z chrzanem. Można wykorzystać ugotowane buraczki z barszczu. Pyszna odmiana. :)
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Pyszne placki z kiszonej kapusty idealne do gulaszu, lub z kleksem śmietany i...
Odsłon: 5227
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4996
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 59
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 230
Składniki
Piersi kurczaka opłukać, przekroić na 4 filety. Delikatnie rozbić je pomiędzy płatami folii spożywczej na cienkie plastry, tak by nie porozrywać.
Ugotowanego buraczka (mogą być też takie z wywaru na barszcz) zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dodać chrzan, cukier oraz pieprz i sól do smaku.
Każdy filet posolić i oprószyć pieprzem (najlepszy jest świeżo zmielony), położyć na niego plasterek szynki (najlepsza dobrze uwędzona), a na nim rozsmarować 1/4 nadzienia z buraczków i chrzanu. Zwijać roladki.
Roladki kłaść na rozgrzaną oliwę końcówką płatu do dołu. Obsmażyć na rumiano i podlać wodą (do ok. 1/2 wysokości mięsa), dodać jarzynkę i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. W razie potrzeby dolewać wody.
Mięso i przyprawy wyjąć z sosu. Śmietanę rozrobić z mąką i kilkoma łyżkami sosu - zagęścić sos w garnku. Włożyć do niego roladki i gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Na zdjęciu podane z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Smacznego. :)