Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiasz pierogi, ale nie masz czasu na ich żmudne klejenie? Pokochasz roladki leniuchy, czyli pierogi, których nie trzeba pracowicie formować. Możesz zrobić je z farszem mięsnym lub warzywnym.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 55
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 993
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 106
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 143
Składniki
Połącz w misce mąkę z gorącą wodą, jajkiem i szczyptą soli. Wyrób składniki na gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na czas przygotowywania farszu.
Ugotuj kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Pokrój drobno cebulę. Umyj pieczarki i posiekaj. Obierz marchewkę i cukinię. Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach. Na tej samej tarce zetrzyj ser żółty.
Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki, a po chwili marchewkę i cukinię. Smaż do miękkości warzyw. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj warzywa z ugotowaną kaszą i startym serem.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając część powierzchni wolną. Zawiń ciasto z farszem w rulon tak, by na koniec owinąć go ciastem bez farszu. Pokrój rulon na jednakowej wielkości kawałki.
Krótko obsmaż roladki na maśle (po obu końcach), po czym ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Zapiekaj przez około 30 minut. W połowie tego czasu obróć roladki na drugą stronę.